640px-Petter_Brenna_EC-GS_Hinterstoder_20080111Nordmenn ånder og lever for ski, enten det er mosjons-renn for middelaldrende karer i 40- åra, små barn på ski-lek eller profesjonelle skiløpere i verdensklasse. Gjennom årene har Norge befestet seg som det mestvinnende vinter-OL landet med over 100 gullmedaljer gjennom tidene. Med sine knapt fem millioner innbyggere, er dette i stor kontrast til et land som for eksempel Kina som har 12 gullmedaljer med sine 1350 millioner innbyggere.

Langrenn er en favoritt

Men med det sagt, så er det ski eller langrenn som nordmenn hevder seg spesielt i. Idretter som kunstløp, bobsleigh, is- hockey eller kortbane har man tradisjonelt ingen historie for å herje i. Innenfor de grenene av langrenn som finnes samt skøyter, har vært idretter som Norge har hevdet seg stort i. Det kan nevnes langrenn, kombinert, skihopp, skiskyting, alpint og freestyle. I tillegg dominerte Norge snowboard og telemarkskjøring. Hva man kan legge i denne utrolige aktiviteten innen ski, vites ikke. Men at man i historisk sammenheng har vært avhengig av å tilbake lange strekninger enten det var til fot eller på ski, er utvilsomt.

Et langstrakt land for langrenn

Med det langstrakte landet, var det vel ingen overraskelse at det var vanlig å tilbakelegge lange strekninger som en del av den daglige virksomheten for mange av forfedrene som levde i karrige og tøffe forhold. Skulle kjøttet komme fram til markedet, slik at man fikk byttet til seg andre livsnødvendige saker, som mel, grønnsaker og frukt, var det viktig å kunne forflytte seg. Ofte langt og lenge. Og på grunn av slike ting, kan man i dag være glad for den kunnskapen og interessen som vises innenfor langrenn. Ikke bare vinner nordmenn mange konkurranser, men den vanlig mann i gata holder seg i god form med sine ukentlige skiturer i skog og mark. For selv om landet er langstrakt, er det ikke langt til et friluftsområde, enten man bor i by eller på bygda.